Salam..

Dunia sekarang ni dah beranakkan terlalu ramai graduan, sampai ramai jugak lah yang masih x keje. Tapi bila timbul isu ramai graduan yang tak kerja ni, ramai yang akan kata " dorang semua ni bukan nya x dapat kerja, tapi memilih kerja sangat " kemudia ada plak yang kata " bukan kami yang memilih kerja, tapi kerja yang tak nak pilih kami "

Lantak hangpa lah, hangpa nak pilih kerja ka, keja x nak pilih hangpa ka. yang penting kat sini, aku nak share dengan korang apa yang Mat Luthfi dah share dengan kita. Berikut merupakan perbualan antara job seekers dan interviewer. (Aku x leh nak share video tu kat sini, tak tau kenapa, kalau hangpa nak tengok, gi kat youtube, taip - Mat Luthfi Pilih kerja ) 

Berikut merupakan simptom-simptom, orang terlalu memilih kerja

Interviewer  : Hallo.. encik ke yang hari tu email mintak kerja ? 

Job seekers : Ye saya, awat ?

Interviewer  : aaaaaa application kita orang dah dapat, so encik boleh datang interview ?

Job seekers : BAPAK AHHH, interview apa lagi ? saya dah hantaq semua kan dalam application tu ?

Interviewer  : Application ramai orang orang hantar encik, kerja kosong satu je.so, kene lah ada interview.

Job seekers : alaaa encik, sama-sama orang kita, tak kan tak leh tolong....

Interviewer  : haaaa saya call ni nak tolong lah encik.

Job seekers : haaaa mcam tu lah. Setahun dapat berapa hari cuti ?

Interviewer  : 14 hari

Job seekers : 14 hari ? BAPAK AHHH. Sikit gila. Saya ada member kat company lain, dia dapat 90 hari cuti.

Interviewer  : 90 hari ??? BAPAK AHHH

Job seekers : Jangan mengejek oke

Interviewer  : um sorry sorry sorry, tapi siyesly 90 hari lama gila kot. dia buat apa je cuti lama-lama?

Job seekers : urmm buat apa lagi. menyusu anak lah, duk dalam pantang. 

Interviewer  : ............. cuti bersalin memang lah. 

Job seekers : so pompuan dapat cuti lebeh lah ? (muka annoying)

Interviewer  : errrrr ya, kalau dia bersalin. ( muka pelik)

Job seekers : gender discrimination ! (muka double annoying)

Interviewer  : what ????

Job seekers : ada dress code tak ?

Interviewer  : urmmm baju batik semua x de, alhamdulillah kan. tapi kalau nak datang ofis tu, kene lah pakai formal

Job seekers : BAPAK AHH. Encik sama-sama orang kita tolong lah encik. kat Malaysia ni panas kot, tak kan nak pakai formal.

Interviewer  : iye saya faham encik, tapi kalau nak jumap customer tu elok lah dress up sket.

Job seekers : sebab apa ?

Interviewer  : kalau customer tengok kita pakai elok-elok, dorang yakin lah sket kat kita.

Job seekers : you call them customers ? ( muka nak marah) orang yang judge orang dari pakaian ? ehhh kita tak perlukanlah customer yang mental macam tu..

Interviewer  : haaaaa ?????????? (heart attack)

Job seekers : oke soalan last ni encik, pasai gaji. gaji berapa? dan agak-agak bila gaji saya nak sama macam gaji encik.?

Interviewer  : weLL, starting gaji fresh graduate dalam 2 ribu. 

Job seekers : 2 ribu ? BAPAK AHHH. siket gila. saya dapat dean list kot.

Interviewer  : list apa ? listen ?? bahhahahahahaahha

Job seekers : aaaaaa

Interviewer  : urmm x macam ni encik, encik x de working experience, so standard la 2 ribu tu.

Job seekers : dekat sekolah saya dapat straight a.

Interviewer  : heeee kita tak tengok pon spm encik.

Job seekers : PMR..... SPM saya ada 1 b.

Interviewer  : ............................

Job seekers : encik, sama-sama orang kita tolong lah encik.

Interviewer  : nak tolong macam mana. hang pon tak tolong diri hang!!!! nak aspect orang tolong plak !!




hehehehe kalau korang tengok bidio dia, lagi lah kelakor. penuh pengajaran. So renung-renungkan dan selamat menonton.

Mat Luthfi Terbaik...


THE JOB SEEKERS

INTERVIEWER



WAN NUR FASIHAH
10/10/2013
17:34

     Bakal graduan yang tak pasti dapat kerja apa lepas grad.



                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 | 
                                 v


Instagram aku




Salam..

Sebelum saya mula apa-apa, saya nak bagi tahu dulu nama adik beradik saya.


Along : Wan Nur Fathiah binti Wan Jasni 26
Saya : Wan Nur Fasihah binti Wan Jasni 22
Acik : Wan Nur Farhana binti Wan jasni 19
Amad : Wan Mohd Fakhruddin bin Wan Jasni 15

Dah bertahun kami guna nama ni. Tapi x de pon yang nak pertikai nama WAN yang terletak dalam nama kami tu. Even, masa kami pergi pejabat pendaftaran negara pon, x de pon pakcik-pakcik sana sebok nak pertikai nama kami, tapi tiba-tiba datang hamba Allah ni, sebok nak pertikai nama WAN tu. Yang jadi puncanya ialah, sebab nama ayah saya x berbinkan WAN, yakni Wan Jasni bin Mansor, Mansor tu x de wan.
So ada manusia ni assume that kami ni WAN palsu. Sebab tiba-tiba je nama ayah saya ada WAN walhal atok saya xde wan. 

Ko x tau onyang aku tu ada wan. Ayah onyang aku pon ada wan. Atok aku je yang xde wan. Kan x pasal aku dah mula cakap AKU ni.

Mana lah saya tau kenapa onyang saya tu tetiba x letak nama WAN pada nama atok saya. Takkan saya nak gi gali kubur onyang saya tu, tanya dia "Nape onyang x letak nama Wan pada nama atok ? Kenapa letak Mansor je, nape x letak Wan Mansor? Sekarang daaahh ada orang nak pertikai. ni semua salah onyang" haaaa x ke haru kalau buat macam tu.

Nama penuh saya : Wan Nur Fasihah binti Wan Jasni bin Mansor bin Wan Mat Zain bin Wan ......... (lupa). Sebab atok saya xde WAN, ada manusia tu cakap kami Wan palsu. Apa masalah ko ?

Lagipon..... Apa ada dengan nama ??

Puteri-puteri Cikgu WAN Jasni dan Cikgu Nizan




WAN Nur Fasihah
5/11/2013
22:13
TRUE STORY YANG DICEDOK DARI SEORANG HAMBA ALLAH....

 Dia cakap dia suka aku, hmm okay. Sila bina tembok untuk diri sendiri ye. Aku tak hadap lelaki, lepas sekali kena dump. Aku takde nafsu tengok lelaki, sungguh tak tipu. Dia betul-betul masuk dalam bulatan hidup aku, keluarga aku. Cuba menyentuh isu-isu peribadi aku. Wei apek, aku rimas. Please don’t cockroach my life.

At the same time, hati ini mula melting sebab aku ini antara pemegang tegar hashtag #ForeverAlone haha. Aip, aku masih ada iman pada tuhan. Aku mula buka ruang untuk dia tapi dengan sombong dan angkuh. Nampak cool aite?

You, who always make my heart waver. I hid my true feeling again, I hate you.

Awak, I’m sorry for all the harsh word that I use on you to reduce my true feeling. Waving goodbye without looking at you. Nampak macam aku ignore kau? Boleh faham tak tu maksudnya “jaga diri iloveyou”. When I hear the honk sound, the sun, the birds, the cloud aren’t breathing anymore. The rain pours heavily, cat and dog bahasa omputihnya. The things that I really want to protect. It’s you, who should be walking behind me. I dunno how you’re left at the back and being so clumsy.

Idiot, kereta bukan main besaq hang tak nampak? At that moment, apa yang aku tahu, you have to be alright. At first, everything seems running very smooth. Aku jadi penghuni hospital, ya, kau tak sedar pun, kau koma ngek. Aku jadi pencinta setia untuk tebus kesalahan mungkin. 10 hari kau koma, kena lenyek dengan MPV. Subuh, aku terjaga kerana tangan kau begerak. Mamai mata sepet, tiba-tiba kau pergi.

Aku jadi kebodohan and tekan button panggil nurse tu. Kau betul-betul pergi, aku hilang kata. Keluarga kau meletakkan seluruh kesalahan atas kematian kau di bahu aku. Beban bertenggek atas bahu, air mata tak kering lagi. Ini balasan buat pengajaran. Kamsahamnida kerana sudi menampung sisa beban ini. Al-Fatihah buat kau di sana. Usah bimbang, aku kuat kerana dah dua tahun berlalu kan sayang.

 Karya asal dari TERFAKTAB 
Salam...

26/10/2013 hari bersejarah buat famili saya. Btw, selamat pengantin baru along ! Untuk kesekian kali saya ucapkan. And i'll never get tired to say it over and over again.... Yes, sekarang dia bukan lagi gadis sunti yang boleh menjadi pujaan sesiapa samaada lelaki bujang atau jantan yang dah berbini because  she is officially a wife. Selamat pon dijabkabul dengan pasangan pilihan sediri, bukan pilihan keluarga dan tak ada paksaan dalam memilih. Kekeekekek. 

She is sooo gojes today. Berbusanakan baju nikah made by my own mom, she looks so damn gojes.

Majlis dihadiri jiran terdekat dan keluarga terdekat sahaja. Yelah, majlis akad nikah ni mana ada orang jemput sekampung, tunggu majlis sanding nanti la kalau nak jemput sebatalion askar pon kan. Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Syukur pada Mu Ya Allah. Semoga majlis pada 2 haribulan ni pon berjalan lancar dan teratur.

Along, ini khas buat awak...

Along,
Perjalanan cinta mu bukan senang
Pernah bahagia sebentar kemudian kecundang
Ditinggalkan kekasih hati yang bertukar curang
Yang tidak tahu menghargai cinta awak seorang
Yang tidak faham erti kasih sayang

Along,
Sebab awak sayang dia
Sebab awak kasih dia
Sebab awak tak rela
Sebab tak dapat bersama dia
Awak menangis mengalir air mata
Mengenang cinta yang pergi membawa sejuta rasa
Memudian awak pasrah dan redha

Along,
Hari berganti hari
Awak bangun semula membina kekuatan diri
Persetankan dia yang telah pergi
Awak bangkit untuk mengejar sesuatu yang lebih pasti
Dan terus berdoa agar suatu hari nanti
Awak di pertemukan dengan seorang lelaki
Yang akan lebih mencintai diri
Dan lebih setia menyayangi

Along,
Siapa tahu kehendak Tuhan

kita tidak tahu jodoh dan pertemuan
akhirnya awak peroleh apa yang diimpikan
dipertemukan dan diperkenalkan 
dengan seorang brother cute lagi tampan (kekekekekkek)
dan berharap dan berdoa hubungan ini berkekalan
ke jinjang pelamin impian

Along,
hari ini hari bahagia
hari yang dinanti telah tiba
hari untuk bersuka ria
hari bagi membuktikan cinta kalian berdua
hari awak diijabkan kabulkan dengan si dia
semoga dapat selami bahagia dan duka bersama
semoga bahagia ini hingga ke hari tua
doa saya tidak putus untuk kalian berdua

by angah






WAN NUR FASIHAH
27/10/2013
22:55

p/s : esok ada test boleh lagi duk mengarut kat sini. heheheheh

Awak,
Masih ingat pada bulan januari
Awak brkenalan dengan sorang lelaki
Dia selalu buat awak geli hati
Dia suka buat lawak tahap infiniti
Sampai awak nekad dalam diri
Nak selami jiwa itu lebih dalam satu hari nanti

Awak,
5 bulan perkenalan berlalu,
Awak selalu tertanya----suka kah dia pada aku?
Tapi awak tetap tak tahu jawapan tu
Sebab dia kadang kadang nampak kaku
Kadang kadang nampak macam  syok kat aku
Tapi awak x berani nk tany dia dulu
Jadi awak pendam dulu soalan tu sampai beku

Awak,
Sampai satu tahap awak tak boleh tahan
Rasa sayang membuak buak yang tahu hanya Tuhan
Awak ambil keputusan tak nak menahan perasan
Kali ni awak mesti buat segala luahan
Supaya dia tau apa yang awak rasakan

Awak,
Tak ada siapa yang sangka
Selama ni awak bertepuk sebelah tangan saja
Dia rupanya sudah berpunya
Dan tidak lama lagi bakal dirai bagai raja
Dimajlis yang indah dihadiri sanak saudara
Awak hanya mampu tertunduk saja

Awak,
Kaki yang berat dipaksa melangkah
Manuju ke majlis dia yang penuh meriah
Awak hadiahkan dia senyuman yang paling indah
Bagi mengaburi hati yang sedang gundah
Kemudian awak ucapkan tahniah
Semoga kalian bahagia hingga ke jannah...

Awak,
Siapa cakap cinta itu pasti memiliki
Sedangkan semua tahu cinta bukanlah sesuatu yang pasti
Cinta sesama manusia apatah lagi
Yang hakiki hanya cinta pada Ilahi
Jadi janganlah bersedih lagi
Bangkit semula bina kekuatan diri
Percaya jodoh akan tiba suatu hari nanti





Wan Nur Fasihah
24/10/2013
00:55
Salam....

Mungkin ada dan ramai kot yang tak tahu, saya sebenarnya ambik kos apa masa blajar ni. Oke, dulu masa diploma saya ambik Diploma in Hotel and Catering Management. Masa ijazah ni pulak, saya ambik Degree in Hotel Mangement. Mostly, kawan-kawan saya semua ambik kos engineering. Dorang pandai, saya x berapa pandai :(. tapi sebab utama saya ambik kos ni pon bukan sebab saya xpandai.. hahahaha tapi sebab utama ialah saya lebih suka belajar dengan cara membaca dan menghafal, daripada mengira dan memahami. 

So, berbalik pada topik kita kali ni. Ramai orang tanya saya "macam mana ko boleh hafal semua benda ni ek", "susah la hafal-hafal ni". Buat semua kerja kalau x de cara yang betol, semua akan jadi susah kan. So bagi pendapat saya ye, cara saya belajar untuk hafal semua benda ialah dengan short note, MADE BY YOUR OWN SELF. bukan  short note yang di buat oleh orang lain ye.

Kalau nak baca setiap perkara dan setiap perkataan dari buku rujukan korang tu, alamatnya sampai ada anak 12 pon x kan boleh ingat. Cara yang paling bagus ialah buat nota sendiri. cedok semua main point dari buku tu, cari maksud bagi setiap main point tu dan buat elebration sket. Nota yang korang buat sendiri , tulis sendiri, akan buat orang mudah ingat apa yang korang cuba baca dan hafal.

Jangan lah pulak korang pergi ambik short note orang lain, pastu korang pergi fotostape. kalau macam tu sama jelah kalau korang baca direct dari buku tu. Ada orang cakap buang masa je kalau buat nota-nota ni, baik baca terus dari buku. lantaklah, tu pendapat korang. bhahahahahah tapi kalau x caye, cuba lah cara yang saya bagi ni.


Contoh contoh nota yang saya buat sendiri


selamat mencuba......

Salam.....

Wan Nur Fasihah
23/10/2013
18:05 

Salam.....

1 minggu cuti midsem memang x cukup la woi.. and guest what am I doin' for the whole week of my midsem break ? It all about my sis wedding..  betol la orang cakap, bukan senang nak kawen , melainkan ko kawen sbb kne tangkap basah,then kawen tu akan jadi senang. Ini baru kakak nak kawen, belom saya.

1st day of my midsem break, sampai rumah terus pegang berus cat and do painting. Cat dapur, cat bilik air, cat segala galanya. Orang kawen kene cat rumah ke ? Entah.. saya pon xfaham. Yang penting, mak yang beria ria nak cat rumah.. orang excited nak dapat menantu letew ! Tukar langsir, tukar sarung kusyen, penat... angkat meja, alih almari, penat.... tapi you know what... i'm gettin' more excited !

Sape x excited.. kalau ini first wedding dlm family. Xpernah bt majlis pon sebelom ni kat rumah saya tu. Plus, yang nak kawen tu my the only one kakak. Saya ada sorang je kakak, saya x de abang.. so this wedding kene jadi gempak! We plan everything together. Listen for each other opinion.  Bincang pasal baju,kasut,kek,pelamin,hantaran, semua sama2..

Cuma saya jadi  berganda2 penat sebab tiap2 minggu kene ulang alik, balik ganu-pinang-ganu sepanjang sebulan ni. Itu yang teruk. Isnin sampai khamis duk pinang, mlm khamis gerak balik ganu, sabtu malam balik pinang balik.. macam tu lah yang akan berlaku sepanjang 4 minggu ni.penat.. risau jugak sbb waktu ni lah lect nk buat test nak bg assingment bagai.. tapi klau saya x buat macam tu, sape lagi yang nak buat kan. Kakak sorang je, adik beradik pulak x ramai.. kalau x saya, sape lagi yang tolong kami. Saudara pon x ramai.

Saya cuma doa Allah boleh permudahkan segala urusan saya. Semoga saya dapat bahagikan masa yang cukup untuk study test dan tolong family arrange wedding akak ni.. kita susah, kita penat, kita nak mintam tolong dengan siapa lagi kan..

YA ALLAH, Kau permudahkan segala urusan hamba mu ni...




Saya masih serius mencintai teman wanita saya manakala teman wanita saya pula masih serius mahu saya meninggalkannya. Jadi pada suatu malam yang dingin, di mana suhu hampir mencecah -4 darjah celcius saya pergi berjumpa dengan teman wanita saya untuk membincangkan hala tuju hubungan kami.

Kami berjumpa di tepi tasik di pinggir ibu kota. Sengaja saya memilih tasik sebagai tempat pertemuan untuk membangkitkan mood melankolik dan drama. Saya duduk di atas sebuah bangku sambil kepala mendongak melihat bulan. Tidak lama kemudian, teman wanita saya muncul dan kini bulan sudah menjadi dua.

Dia hanya berseluar jeans dan menyarung baju panas yang saya hadiahkan padanya dulu. Baju panas itu saya kait sendiri apabila tiada drama menarik untuk ditonton di tivi. Dengan masih mahu memakainya, itu adalah satu perkembangan yang bagus untuk cinta kami berdua.

Dia duduk di sebelah sambil tersenyum manis. Saya menyelitkan sekuntum bunga matahari yang memang saya sengaja bawa untuk mencuri hatinya. Namun dia tidak memberikan respon yang menunjukkan dia teruja. Mungkin bunga matahari tidak cukup untuk mencuri hatinya. Mungkin saya perlu menyelitkan matahari pula, mungkin.

"Jadi bagaimana dengan hubungan kita?", tanya saya dengan tenang sambil menyembunyikan hati yang mula retak.

"Saya kira awak perlu meninggalkan saya, sudah terlalu banyak awak berduka kerana saya yang selalu berduka", kata teman wanita saya. Sugul.

"Saya tidak mungkin meninggalkan awak ketika awak sedang bersedih, biarlah saya meninggalkan awak ketika awak sedang gembira dan ketawa terbahak-bahak. ", balas saya dengan tangkas.

"Awak lebih layak dimiliki seorang gadis yang lebih baik dari saya.", teman wanita saya menundukkan muka.

"Saya jahat, saya jahat! Jadi kita memang sepadan. Dan biarlah kita menjadi baik bersama-sama", suara saya sedikit tinggi dan mengejutkan sepasang burung yang sedang bertenggek tidak jauh dari situ. Biarlah burung itu terbang, andai teman wanita saya juga tidak ikut terbang.

Teman wanita saya tiba-tiba memeluk saya tanpa ada sebarang niat mahu meniduri saya. Dia memeluk kerana terharu. Saya menepuk-nepuk belakangnya sambil berkata lembut.

"Pertahankan cinta untuk satu hari lagi, dan berdoa supaya Tuhan pertahankan cinta kita selamanya".

Kami pulang dan mula bertengkar seperti biasa.

Karya asal dari TERFAKTAB
99 perkara yang korang boleh buat kalau putus cinta......

1) Makan banyak2

2) Kurangkan makan
3) solat, ngaji, tafakur (oooo dh ada masalah baru korang nak ingat Tuhan ye ?)
4) menangis sepuas-puasnya (sepuas puas, bukan selama lamanya)
5) Sambung belajar




6) Tukar kerja
7) Tulis blog
8) Buat acc FB baru
9) Tukar DP FB
10) Joging

11) Kuruskan badan


Nampak kurus tak ?? kahkahkah

12) Besarkan badan
13) Makan kacang
14) Jangan tengok bola
15) Potong rambut
16) Masuk program pencetus ummah

17) Masuk AF
18) Tanam bunga
19) makan tutti fruity
20) shoping
21) mandi
22) cukur bulu ketiak
23) tengok runing man
24) aku dh x de idea
25) ok idea dh datang balik
26) dengar lagu taylor swift
27) buat carboot sale semua barang yg exbf/exgf korg pernah bagi
28) basuh baju
29) Tengok wayang cite insidius (xtau eja betol ke x)
30) follow blog terfaktab

















31) beli buku terfaktab



















32) follow twitter leplep
33) add FB aku - (untuk lelaki saja,pompuan takyah)
34) makan herbalife
35) main candy crush
36) jadi peminat tegar Cakra Khan

37) tukar phone samsung (kalau pikai ipon)

38) tukar ipon (kalau pakai samsung)

39) buang duit
40) simpan duit
41) wassap dgn boipren kawan
42) aku dh start nk bg idea jahat
43) ajak boipren kawan kuar makan
44) stalk talipon kawan
45) jadi batu api
46) oke yg ke 41 ke 45 jgn amalkan
47) bli tiket VIP tengok konsert anuar zain
48) curi2 mandi swimming pool kat hotel
49) mesen rumput
50) pergi scaling gigi
51) buat braces
52) suntik kolejen kat muka
53) melancong
54) minum aura white
55) buat pembedahan sebut lemak
56) baca novel
57) update gosip pasal airel dgn wawa zainal
58) ambik anak angkat
59) bela kucing

60) tido
61) beli baju I <3 Malaysia
62) main golf
63) buka acc bank agro bank
64) siyes aku dh xde idea
65) x jadi nak bg 99, aku bagi 65 je..





So... sape cakap kalau putus cinta ni mcm dh xde harapan nak hidup.. itu semua bulsit tau.. macam2 benda yang korang boleh buat.. so please... jangan jadi hamba cinta..

TAHUN 2012.....

Aishhh tayar motor buat masalah lagi ! sakit hati ! rasanya tiap-tiap bulan tayar ni nak buat perangai.. Last-last pika call pakwe dia ( sekarang dah jadi tunang ) untuk datang tolong. Biasalah, kalau motor saya ni buat perangai msti si Paan ni yang tolong. Tunggu punya tunggu, 10 minit kemudia si Paan ni datang lah - dengan kawan dia. Paan cakap, "buat sementara waktu nak tunggu motor ni siap repair, pakai la motor kawan aku dulu." . Erkkkkk nak guna ke x nak. yelah.. x pernah kenal, x pernah cakap tetibe x kan nak guna motor kawan dia. Bagaikan tahu apa yang saya sedang pikir, Paan pon cakap "xpe, guna jelah. kawan aku bagi ni". So bagai orang ada orang lapar diberi chicken chop, saya pon guna jelah motor kawan dia tu.

Bila sampai umah, saya tanya fika "siapa kawan pakwe ko tu, x pernah tengok pon". Fika jawab, "itu budak rumah dia, nama Dinie". heehheheeh Dinie... comel je. orang nye pon nampak baik je.. :)


Sejak pada hari tu, mula lah misi yang di namakan "Mengendap Dinie Setiap Hari". Bukan mengendap sangat pon, tapi rasanya setiap hari pergi kelas kena tengok dia sekali, baru cukup syarat untuk hari tu. Tapi disebabkan kami part lain-lain jadi susah lah nak nampak dia. Kalau bernasib baik je boleh tengok dia. haaaaaa memang saya suka awak pon, cuma takkan lah saya nak pergi bagi tau awak kan. So suka dalam diam-diam je. Kenapa saya suka awak ? entahlah, setiap kali tengok awak rasa sejuk je jiwa raga ni.. besides, senyuman awak sweet !! 

Pika ada bagi tau saya, yang awak sakit. Awak ada sakit yang teruk. Saya hanya boleh doakan awak sembuh dari sakit awak tu. Kuat kan semangat !

Saya selalu nak suruh fika mintak no fon awak dari Paan, tapi sebab saya x de keberanian, so gigit jari jela kan. Bayangkan, sebab sebuah motor, saya suka kat awak. Sweet x? heheheheheh Tapi awak x tau, dan saya akan pasti kan awak x kan tahu. 

Hari ni hari last saya kat sini. Saya dah habis belajar. Saya dah kene balik rumah. Saya dah x dapat tengok awak lagi. Wan Nur Fasihah dah x dpt tengok Dinie lagi...dan saya sedih.. Masa tengah kiss kiss muah muah dengan pika sebab dah nak berpisah kan, saya cakap kat pika "pika, lepas ni aku dah x boleh tengok Dinie lagi" - sambil menangis. Dan betol pon, lepas dari tu, saya dah x dapat tengok senyum awak lagi :(

TAHUN 2013
29/9/2013

Hari ni Pika bertunang. Panjang jugak jodoh dia dengan Paan. Petang tu, saya tengok FB ada gambar Pika bertunang dengan Paan dan kawan-kawan dia. Bila tengok ramai kawan-kawan Paan, saya tergerak nak tau Dinie pergi jugak ke ? Tapi gambar die x de. Ehhhh nak tanya Pika lah, Dinie ada ke x. Esok call Pika, kene tanya ni.

30/9/2013

Seperti yang diplankan, malam ni kene call pika. nak tanya pasal Dinie. hehehehe Tapi kan, borak punya borak dengan pika - sebab banyak sangat cerita, sampai lupa nak tanya pasal Dinie. Sampai lah Pika sampaikan sendiri berita ni kat saya

" Iha,, aku lupa nak bagi tau kau. Dinie dah tak ada, dia dah meninggal. Masa bulan raya lepas. Kalau x silap, raya ke tujuh atau ke lapan macam tu, aku lupa. Meninggal sebab sakit dia tu lah..Sorry aku lupa bagi tau kau"

Masa tu dunia saya macam gelap. Jantung ni behenti berdegup beberapa saat. Dan saya senyap... saya senyap...

Awak, ternyata Tuhan lebih sayangkan awak. Saya doakan roh awak sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Saya janji untuk hidup baik-baik di sini.. 




untuk arwah Dinie - Al-fatihah....

Wan Nur Fasihah Binti Wan Jasni - 1 October 2013






Pasti ramai yang pernah hadapi situasi genting dalam hubungan kan. Genting yang mana korang kene tinggal/tipu/kencing dengan pasangan masing-masing. Masa tu rasa macam gunung everest tengah jatuh dan hempap kepala korang. Jantung plak rasa macam ada 3 biji bom yang dah ditanam dan tunggu rasa nak meletop je. Aku tau lah sebab aku pon pernah rasa. Pernah kene tinggal hidup-hidup, kering-kering dengan ex pakwe aku.

Sekadar nak kongsi dengan korang pengalaman dan apa yang aku pernah rasa. Ini kisah zaman tak berapa nak gemilang aku dulu. Bila dia bagi tahu dia nak putus dan dia nak kawen, aku rasa macam tengah jatuh dari bangunan 200 tingkat (walaupun tak tau rasa jatuh macam mana, x de pengalaman ). Masa tu aku rasa macam nak potong anu dia dan campak dalam sungai amazon kasi ikan piranha makan. 

On that day aku kene tinggal, aku menangis bagai nak rak kat riba bestfriend aku. Menangis sekuat hati sampai dah x leh nak kawal volume ni. Sampai jiran aku dengar dan dia cakp "Ingat ke bunyi TV". Tapi kalau korang pon, apalah yang boleh dibuat masa tu, hanya boleh menangis dan menangis. Dari siang sampai malam aku menangis, sampai tertidur sendiri. Esok bila buka mata, menangis lagi. Bila pergi kelas esok hari tu, semua orang perasan mata aku bengkak. Apa x nya kan. macam ada bola golf tertanam dalam mata ni. Bengkak oii ! 

Masa tu orang akan tertanya-tanya, "apa salah aku", "x cukup ke dengan setia yang aku bagi", " x cukup ke dgn jujur yang aku bagi". Tapi semua soalan tu takkan ada jawapan. Yang aku tahu, dia dah x ada... x ada...
Ini padahnya kalau bercinta dengan orang yang dah kerja, dia dah ada duit, dia nak kawen lah. dia dah x nak tunggu kita yang tengah merangkat nak belajar kat universiti ni. Padan muka aku.. Masa ni lah aku asyik ulang dengar lagu 'wish u werw hear - avril', 'thinking of u-kety perry'.

As the time goes by, aku mula move on.. Kene move on. sampai bila korang nak hidup macam tu kan. nak kenangkan dia yang x guna tu. kalau dia tu bagos sangat, x de la dia nk buat kat ko macam tu kan. Dah dia memang bangang, nak buat macam ni. Ingat kata-kata ni.....

                                                         Andai saya kalah memiliki awak,
                                                         maka saya terima segala kelemahan saya.
                                                         Andai awak kalah memiliki saya,
                                                         maka awak kena terima yang awak rugi gila.
Memang di rugi lah......

So antara cara-cara yang korang boleh buat untuk lupakan masalah tu, yang pertama sekali mesti lah ingat Allah. Ingat Tuhan.. sebeb Dia je yang boleh tolong korang. Banyakkan berdoa. 
Yang kedua pulak, korang kene sibukkan diri.. Buat la apa-apa yang boleh buat korang sibuk. Baca buku sampai mutah, buat latihan subjek acount, pergi rumah oarng tua buat kebajikan, makan dan makan,  tengok wayang, tengok running man, macam-macam lah.. bila korang sibuk, mesti korang x kan ingat dia.

Dan cubalah cari pengganti dengan kadar yang segera. Sebab kehadiran yang baru dapat buang kenangan pada yang lama. percaya lah. Jadi jangan putus harapan, percaya lah akan ada yang terbaik untuk kau. Lepas hujan, pasti ada pelangi yang akan datang kan. Jadi jangan hilang harapan......

smile... :)


By Wan Nur Fasihah

Awak.
Kawan saya cakap saya ini sudah dikategori public figure.
Celah mana public figure saya pun tak tahu. Yang penting sudah ramai orang mengenali saya.
Lebih ramai orang kenal, lebih banyak kawan saya jumpa.

Dan saya sendiri tidak akan tahu yang mana satu kawan, yang mana satu kawan berlawan.

Sebab itu saya mengecilkan ruang berkawan saya.
Cuba awak lihat dengan siapa saya berkawan.
Tidak ramai bukan?

Jika kawan saya yang kecil ini juga gunting dalam lipatan.
Ya saya kecewa.
Tapi saya tahu saya perlu hadapi juga satu hari nanti.

Saya sudah tidak peduli tentang makwe, kekasih, tunang, isteri dan sebagainya.
Bila saya berjumpa dengan kawan-kawan lama saya. Iaini kawan-kawan saya yang mengenali saya sejak sekolah dan universiti. Mereka mengenali saya pada sifat yang awal, bukan yang terkini.
Mereka juga hadapi hal yang sama.
Curse.

Saya rasa saya setuju bahawa kalau ada makwe. Baik kita simpan.
Tapi saya tak nak jadi macam Deus. Dia ada makwe. Dia simpan.
Tapi dia ketawa tengok phone serupa orang gila.
Lalu hal ini mengingatkan saya tentang Leplep.
Bila entah Deus dan Leplep nak kembali bersatu semula seperti dahulu.

Maaflah kalau saya terlalu berterus-terang atau menghebahkan.
Saya memang begini. Saya seorang yang prihatin. Lebih prihatin dari Anwar Ibrahim.

Saya kalau nak mengorat makwe. Pick-up line saya memang bodoh-bodoh.
Contoh seperti;

"Awak ni bukan Lisa Suriani kan? Kalau bukan, saya nak berkenalan"

atau seperti

"Awak baca Kasarnova? Apa kata awak try baca Heroin. Orang perempuan banyak baca yang ini."

See? Saya memang bodoh dalam berkenalan dengan perempuan yang saya tak kenal. Selalunya saya melihat reaksi pertama bila si dia membuka mulut. Dari situ saya tahu dia ni jodoh saya melalui syaitan, melalui jin atau melalui Tuhan.

Tapi tu lah.


Semuanya bila membuka mulut. Saya rasa saya yang syaitan sebenarnya.



Karya asal dari TERFAKTAB
Wahai jiwa,
Kenapa ko selalu pikir nak pakwe,
Padahal umur baru dua puluh dua,
Jeles sangat ke tengok orang lain ada yang punya ?
Padahal ramai lagi manusia yang boleh hidup biasa,
Boleh je hidup gembira......

Wahai hati,
Kalau mak ayah tau ko gatal macam ni,
Balik cuti sem ni ko makan kaki,
Dorang datang hantar belajar sini nak suruh jadi wirawati,
Jadi manusia yang boleh berdiri di atas kaki sendiri,
Tapi ko sibuk pikir mana nak cari laki,
Aku pon x tau apa lah yang nak jadi....

Wahai pendita,
Bukan senang nak cari laki yang x pandang rupa,
Pompuan pon susah nak cari yang x pandang harta,
Ini memang perangai manusia rata-rata,
Perempuan cari laki yang pakai kereta,
Lelaki cari perempuan yang sedap nak dipandang mata,
X ada apa yang nak di kata,
Hanya boleh doa supaya dapat pasangan yang setia.....

Wahai diriku,
Baik ko pikir camne nak kurus dulu,
Body bentuk macam buah hempedu,
Kene kurus dulu macam botol budu,
Bila dah kurus baru ada yang sanggup nak beradu,
Berebut nak dapatkan ko yang cantik gitu.....

Wahai hati,
Usah di pikir siapa yang mahu dekati diri,
Sebab pasti suatu hari nanti,
Ko akan jumpa orang yang sudi,
Ambik ko untuk jadikan bini,
Terima ko seadanya sampai mati,
Sebab jodoh dah tertulis sejak azali....

Wahai Tuhan,
Terima kasih kau berikan aku iman,
Akan ku jadi hamba Mu yang sentiasa beriman,
Untuk hidup di akhirat Mu yang kekal aman....





Hasil nukilan : Wan Nur Fasihah
26/9/2013
Hak cipta terpelihara
Lelaki oh Lelaki
Tak semua perempuan tu pandang hati
Jadi kau siap-siapkan lah diri
Dengan harta berguni-guni
Dah kau sendiri nak muka macam Angelina Jolie
Maintanance tinggi
Setakat pakai kereta Kenari
Makwe kilang sekarang pun demand tinggi
Mintak-mintak perempuan gini dapat dijauhi.

Perempuan oh Perempuan
Tak semua lelaki berperangai setan
Masih ada yang siuman
Yang jenis tak pandang kau punya cutting badan
Yang prefer muka keibuan
Jadi tak payah la kau asyik nak buat perbandingan
Muka kau dengan Emma Stone bagai langit dan lautan
Jadi jaga la perangai jangan jadi murahan.

Lelaki oh Lelaki
Tak semua perempuan pandai luahkan rasa hati
Jadi kau tengoklah kanan kiri
Mana tau hint-hint dah diberi
Jangan lah kau asyik buat tak reti
Makwe sakit hati pun kau boleh lepak Ameer Ali sampai pagi
Siap pulak kau bermention-mention dengan Nani, Hani, dan Abby Abadi
Nanti aku takut kau makan kaki
Baru kau tahu erti hidup ini.

Perempuan oh Perempuan
Tak semua lelaki jenis yang kau idamkan
Jenis apa kau mintak semua dia lambak penuh satu taman
Kau ni pun beragak agak lah kan
Kerja baru nak masuk 3 bulan
Kau dah mintak cincin berlian
Kau ingat kau kawan dengan jutawan?
Atau anak Sultan?
Come on la, pakwe kau tu pun tak cukup makan
Siap paw kau hujung bulan.

Perempuan oh Lelaki
Harap kau semua mengerti
Hidup bercinta tak manis hari-hari
Ada masa orang akan pergi
Ada masa kau sendiri lari
Harap kau tak makan diri
Harap kau tak rabak serupa ada orang mati
Setakat baru bercinta 3 bulan dah sampai nak bunuh diri

Kau nampak aku punya kaki?