HM240 - SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) PENGURUSAN HOTEL

, , 32 comments
Haish.. last-last saya sambung jugak degree. Walaupon lepas habis diploma hari tu dah nekad habis-habisan x nak sambung degree, sampai mak ayah pon x tau nak cakap apa lagi. lalalallalalla. Biasalah, baru je lepas habis diploma, memang la rasa malas dah nak belajar. Tambah lagi bila fikirkan pula kena ambik masa 3-4 tahun plak untuk habiskan degree. Then saya ambil keputusan untuk kerja lepas diploma ni. Dah setahun kerja, baru lah mula rasa bosan kerja. Dari situ lah saya mula buat keputusan untuk sambung belajar. Tapi itu pon macam nak x nak je sambung. bhahahahah

Tanggal 11 Julai 2013, ntah kenapa satu hari ni saya tak senang duduk, dada berdebar-debar. haahahah cakap " x kisah kalau x leh sambung " tp x senang duduk jugak time hari result ni keluar. Sebab terfikir jugak, " kalau aku xleh sambung macam mana ?" " nak terus keje sini ke ?" dan saya...................................

......................... ditawarkan untuk menyambung pelajaran SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) PENGURUSAN HOTEL di UITM.

Siapa sangka, budak malas belajar ni akhirnya sambung belajar jugak. Ramai orang tanya, "nape tiba-tiba nak sambung ni. dulu cakap x nak". Saya pon x tau nak jawab apa. perlu ke saya jawab soalan-soalan macam tu. Jawapan yang saya biasa jawab "sebab masa depan". Then bila saya jawab macam tu, orang akan pertikai plak, " So ko nak cakap orang yang x sambung degree ni x de masa depan ?". adoiiiiiiiiii...Soalan-soalan masak lemak cili api ni lah yang saya malas..
Biarkan lah mereka-mereka ni dengan soalan-soalan dodol yang bermain dalam fikiran mereka. Yang penting, apa yang saya buat ni saya tahu ialah yang terbaik untuk saya. 

Tapi....... dapat UITM mana ekk? dalam result tu tulis 'Calon boleh mencapai surat tawaran melalui laman web IPTA mulai 12 Julai 1013'. adoiii pulak dah. Esok plak baru tahu dapat sambung UITM mana. Harap-harap dapt UITM Dungun je. Dekat dengan rumah, dengan mak ayah, dekat dengan semua lah. 

"Nape nakUITM Dungun?" , "Nape nak dekat dengan rumah ?" ,  "pergi jauh la boleh kenal tempat orang". itu lah yang biasa orang cakap. Tapi bagi saya kalau dapat belajar dekat dengan rumah ni, boleh jimat duit nak bayar tambang bas, RM100 pergi balik apa cer kan. kalau ada masalah, famili dekat dengan kita, dan macam-macam kebaikkan lagi. 3 tahun saya duk Johor masa diploma dulu, dah cukup untuk bagi saya pengalaman belajar jauh. So, kali ni saya berharap sangat dapt dekat rumah. Tapi kalau dapat jauh pon, tu bukan bermakna saya nak tolak tawaran tu.

12 Julai 2013, debaran kedua untuk tau saya ditempatkan di UITM mana. Dan UITM yang sudi terima budak malas ni ialah................................



..........................UITM kampus bukit mertajam.Pulau Pinang ???? Mak ayah jauh nye !!!haaaaaaaaa tu lah berharap sangat dapat yang dekat kan. Skali dapat yang jauh. Tapi saya bersyukur, sebab ada kawan baik yang belajar kat UITM ni.. Best friend since sekolah rendah till now.

And you know what, saya dah tak sabar nak gi sana !

Adios.. Salam..






32 comments:

  1. A'salam kak.. saya nak tanya sikit.. buat diploma pengurusan hotel ni susah x? memang lah xde apa pun dlm dunia ni yg senang, tp program ni susah sangat ke mcm tahap medic, ataupun tak? lagi satu, klu sambung degree, agaknya pekerjaan apa yang saya boleh minta dan peluang kerja luas ke x? terima kasih...... (budak SPM 2013)

    ReplyDelete
  2. Dik..... first of all maaf sangat sangat sangat sangat baru perasan komen ni.. ko jangan marah akak dik.. huhuuhu maap maap..

    susah ke x ?? urmmm macam mana nak describe ye..

    sebenanrnya, perkara kalau kita tak minat semua akan jadi susah, kecuali usaha. tapi kalau perkara yang kita minat, semua jadi senang, tambah usaha siket lagi lagi lagi la senang.
    program ni biasa-biasa je dik. x sampai tahap medic. jauhhhh lagi nak sama tahap. medic tu dah profesional. program akak ni bawah sains sosial.

    kalau pasal pekerjaan memang ramai yang akan tanya.. dan tertanya-tanya. sama macam akak dulu sblm masuk program ni. tp once dah masuk, bru akak nampak semua..
    Akan list kan pekerjaan yang berkaitan ye yang akak tau dan ingat :
    Hotel ( pengurusan dan operasi ), tourism, admin, HR, tenaga pengajar ( pensyarah : uni, kolej komuniti, poli, dsbg ), even organizer comp......... byk lg..

    sebenarnya kami bukan belajar pasal makanan dan cara hidang semata-mata.. tp merangkumi semua aspek pekerjaan. antara subjek utama program ni :
    Food Preparation , Food service, akaun, finance, management, economi, service management, history, human resource, enterprenuer, hospitality law, statistic, research method, mathematic...... banyak lah...

    tapi tu lah, ramai orang yang salah faham pasal program ni....

    ReplyDelete
  3. akak bidang hotel ni sbenarnya perlukan berapa credit?klau saya ni lemah bab maths,akaun boleh ke nk ambil kos ni?

    ReplyDelete
  4. berapa kredit tu akak xsure brapa. akak pon lemah math.. kita geng ! lemah sgt. dan x suka math. Tapi Alhamdulillah boleh je survive ni. hahahaaha kos ni x banyak sangat subjek kira-kira. cuma ada yang basic je macam akaun, cost control.. bende gitu la yang kita guna kalau buat bisnes.

    ReplyDelete
  5. Akak..kalau budak matrik alirn sc mntk kos ni..agk2 nye bole survive ke?yelah..sbb aliran sc tp ttba nk ambl alirn sc sosial ni..huhu��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dik..apa yg xleh survive nya..hahah ini bukan x foctor. Hehe ramai je budak aliran science batch akak yg ambik course ni.
      Jangan risau. As long as awak ada minat,should be no problem.

      Delete
    2. Boleh dik..apa yg xleh survive nya..hahah ini bukan x foctor. Hehe ramai je budak aliran science batch akak yg ambik course ni.
      Jangan risau. As long as awak ada minat,should be no problem.

      Delete
    3. Assalamualaikum..nak tnye akak ambik diploma dekat mne yer..u atau poli??and antara u dan poli mne lgi best??

      Delete
  6. Akak dlu diploma poli,dip pengurusan hotel dan katering kat politeknik ibrahim sultan.

    Tak tau la nak cakap yg mana best. Semua pon best sebenarnya.. Hahaha

    ReplyDelete
  7. akak saya lepasan diploma uitm cgpa 2.76 rasa-rasa saya layak tk sambung degree kos yg sama dgn akak ni??

    ReplyDelete
  8. Akak x pasti berapa minima cgpa utk mohon course ni. Tapi akak rasa tak ada masalah klau awak nak sambung. Masa diploma adik ambik course apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa diploma saya ambik pentdbiram awam

      Delete
    2. hritu isi penerapan utk kos HR tpi tk dpt..so skang nk cuba isi upu ambk pelancongan/hotel mintk-mintk sgat dapat kos akak nih.

      Delete
    3. Adik cuba la isi dulu. Rezeki kita tak tau kan. Kawan batch akak sekarang ramai yang bukan diploma hotel pon. Ada diploma nurse,diploma QS. Tapi boleh je buat degree hotel.

      Delete
  9. Siss..can i get your number phone???

    ReplyDelete
  10. Siss..can i get your number phone???

    ReplyDelete
  11. Siss..can i get your number phone???

    ReplyDelete
  12. hi sis, i nak tnya. total price course ni brpa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dik.. Hehehehh emmm akak x ingat la exact kos tu. Tapi satu sem yuran 500++. Not exeed 600. Itu baru yuran. X termasuk la buku setiap sem,dan kos kos lain sepanjang pembelajaran tu..

      Delete
  13. Assalamualaikum akak..nak tanye..saye lepasan diploma pastri and bakery..agak2 boleh lepas x sambung degree dalam bidang ni..? Rase macam minat pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je dik. Batch akak yg masuk course ni mai dri mcm2 bidang. Asasi law pon ada buat degree course ni. Haha

      Delete
  14. Kak pengurusan hotel nie ape subjek2 die

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subjek ? Heheh banyak dik. Kalau nak tau boleh gugel je hm240 uitm. Nnti dia akan kluar subjek apa yg ada

      Delete
  15. Salam kak fasihah. Saya lepasan STPM. Kalau nak apply kos pengurusan hotel atau seni kulinari boleh kan? Sebab kami ni mana ada basics semua tu 😔 Mohon penjelasan. Terima kasih 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai.. Boleh.. Ramai classmate akak dlu dri stpm

      Delete
  16. Salam kak fasihah. Saya lepasan STPM. Kalau nak apply kos pengurusan hotel atau seni kulinari boleh kan? Sebab kami ni mana ada basics semua tu 😔 Mohon penjelasan. Terima kasih 😊

    ReplyDelete
  17. hi kak! can you tell about your experience studies in degree in hotel management? is there any killer subject in this course? urmm actually i have so many questions in my mind that i want to tell. do you have any twitter or fb acc? i think its more convenient if we chatting from there. please notice me!! thank you.

    ReplyDelete
  18. Salam kak, saya nk minta rayuan dlm dip pengurusan pelancongan. Saya nak tau kerja lepasan kos ni apa je ye?

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum kak nak tanya ni gaji kerje dalam bahagian perhotelan brpe tgok mcm best mesti gaji mahal kan.hahaha

    ReplyDelete
  20. Akak...bahasa ape yg best utk belajar klau nk amik pelancongan??

    ReplyDelete
  21. Kak, kalau tak ada basic account susah tak nk belajar Fundamentals of Managemnet?

    ReplyDelete

Tak ada halangan untuk komentar dan pendapat. Silakan......