Salam..

Dunia sekarang ni dah beranakkan terlalu ramai graduan, sampai ramai jugak lah yang masih x keje. Tapi bila timbul isu ramai graduan yang tak kerja ni, ramai yang akan kata " dorang semua ni bukan nya x dapat kerja, tapi memilih kerja sangat " kemudia ada plak yang kata " bukan kami yang memilih kerja, tapi kerja yang tak nak pilih kami "

Lantak hangpa lah, hangpa nak pilih kerja ka, keja x nak pilih hangpa ka. yang penting kat sini, aku nak share dengan korang apa yang Mat Luthfi dah share dengan kita. Berikut merupakan perbualan antara job seekers dan interviewer. (Aku x leh nak share video tu kat sini, tak tau kenapa, kalau hangpa nak tengok, gi kat youtube, taip - Mat Luthfi Pilih kerja ) 

Berikut merupakan simptom-simptom, orang terlalu memilih kerja

Interviewer  : Hallo.. encik ke yang hari tu email mintak kerja ? 

Job seekers : Ye saya, awat ?

Interviewer  : aaaaaa application kita orang dah dapat, so encik boleh datang interview ?

Job seekers : BAPAK AHHH, interview apa lagi ? saya dah hantaq semua kan dalam application tu ?

Interviewer  : Application ramai orang orang hantar encik, kerja kosong satu je.so, kene lah ada interview.

Job seekers : alaaa encik, sama-sama orang kita, tak kan tak leh tolong....

Interviewer  : haaaa saya call ni nak tolong lah encik.

Job seekers : haaaa mcam tu lah. Setahun dapat berapa hari cuti ?

Interviewer  : 14 hari

Job seekers : 14 hari ? BAPAK AHHH. Sikit gila. Saya ada member kat company lain, dia dapat 90 hari cuti.

Interviewer  : 90 hari ??? BAPAK AHHH

Job seekers : Jangan mengejek oke

Interviewer  : um sorry sorry sorry, tapi siyesly 90 hari lama gila kot. dia buat apa je cuti lama-lama?

Job seekers : urmm buat apa lagi. menyusu anak lah, duk dalam pantang. 

Interviewer  : ............. cuti bersalin memang lah. 

Job seekers : so pompuan dapat cuti lebeh lah ? (muka annoying)

Interviewer  : errrrr ya, kalau dia bersalin. ( muka pelik)

Job seekers : gender discrimination ! (muka double annoying)

Interviewer  : what ????

Job seekers : ada dress code tak ?

Interviewer  : urmmm baju batik semua x de, alhamdulillah kan. tapi kalau nak datang ofis tu, kene lah pakai formal

Job seekers : BAPAK AHH. Encik sama-sama orang kita tolong lah encik. kat Malaysia ni panas kot, tak kan nak pakai formal.

Interviewer  : iye saya faham encik, tapi kalau nak jumap customer tu elok lah dress up sket.

Job seekers : sebab apa ?

Interviewer  : kalau customer tengok kita pakai elok-elok, dorang yakin lah sket kat kita.

Job seekers : you call them customers ? ( muka nak marah) orang yang judge orang dari pakaian ? ehhh kita tak perlukanlah customer yang mental macam tu..

Interviewer  : haaaaa ?????????? (heart attack)

Job seekers : oke soalan last ni encik, pasai gaji. gaji berapa? dan agak-agak bila gaji saya nak sama macam gaji encik.?

Interviewer  : weLL, starting gaji fresh graduate dalam 2 ribu. 

Job seekers : 2 ribu ? BAPAK AHHH. siket gila. saya dapat dean list kot.

Interviewer  : list apa ? listen ?? bahhahahahahaahha

Job seekers : aaaaaa

Interviewer  : urmm x macam ni encik, encik x de working experience, so standard la 2 ribu tu.

Job seekers : dekat sekolah saya dapat straight a.

Interviewer  : heeee kita tak tengok pon spm encik.

Job seekers : PMR..... SPM saya ada 1 b.

Interviewer  : ............................

Job seekers : encik, sama-sama orang kita tolong lah encik.

Interviewer  : nak tolong macam mana. hang pon tak tolong diri hang!!!! nak aspect orang tolong plak !!




hehehehe kalau korang tengok bidio dia, lagi lah kelakor. penuh pengajaran. So renung-renungkan dan selamat menonton.

Mat Luthfi Terbaik...


THE JOB SEEKERS

INTERVIEWER



WAN NUR FASIHAH
10/10/2013
17:34

     Bakal graduan yang tak pasti dapat kerja apa lepas grad.



                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 |
                                 | 
                                 v


Instagram aku




Salam..

Sebelum saya mula apa-apa, saya nak bagi tahu dulu nama adik beradik saya.


Along : Wan Nur Fathiah binti Wan Jasni 26
Saya : Wan Nur Fasihah binti Wan Jasni 22
Acik : Wan Nur Farhana binti Wan jasni 19
Amad : Wan Mohd Fakhruddin bin Wan Jasni 15

Dah bertahun kami guna nama ni. Tapi x de pon yang nak pertikai nama WAN yang terletak dalam nama kami tu. Even, masa kami pergi pejabat pendaftaran negara pon, x de pon pakcik-pakcik sana sebok nak pertikai nama kami, tapi tiba-tiba datang hamba Allah ni, sebok nak pertikai nama WAN tu. Yang jadi puncanya ialah, sebab nama ayah saya x berbinkan WAN, yakni Wan Jasni bin Mansor, Mansor tu x de wan.
So ada manusia ni assume that kami ni WAN palsu. Sebab tiba-tiba je nama ayah saya ada WAN walhal atok saya xde wan. 

Ko x tau onyang aku tu ada wan. Ayah onyang aku pon ada wan. Atok aku je yang xde wan. Kan x pasal aku dah mula cakap AKU ni.

Mana lah saya tau kenapa onyang saya tu tetiba x letak nama WAN pada nama atok saya. Takkan saya nak gi gali kubur onyang saya tu, tanya dia "Nape onyang x letak nama Wan pada nama atok ? Kenapa letak Mansor je, nape x letak Wan Mansor? Sekarang daaahh ada orang nak pertikai. ni semua salah onyang" haaaa x ke haru kalau buat macam tu.

Nama penuh saya : Wan Nur Fasihah binti Wan Jasni bin Mansor bin Wan Mat Zain bin Wan ......... (lupa). Sebab atok saya xde WAN, ada manusia tu cakap kami Wan palsu. Apa masalah ko ?

Lagipon..... Apa ada dengan nama ??

Puteri-puteri Cikgu WAN Jasni dan Cikgu Nizan




WAN Nur Fasihah
5/11/2013
22:13